Vertailemme 1 600 yritystä löytääksemme parhaan hinnan vuokra-autollesi

Vuokraamani Mini Cooper oli siisti ja uusi, ja lisäksi sain sen todella edulliseen hintaan.
Erkki Tapani Juhani
Pidän verkkosivujen käyttäjäystävällisyydestä sekä samanaikaisen eri yhtiöiden välisen hintavertailun helppoudesta.
Antti Tavern
Vuokrasimme auton Alicantessa. Palvelu oli ystävällistä ja henkilökunta avuliasta. Vuokraisin avian varmasti auton toistamiseen samaa kautta.
Toni Jauhiainen
Halpavuokraauto.fi on loistava verkkosivusto auton vuokraamiseen. Olemme käyttäneet heidän palveluitaan jo vuosikausia törmäämättä kertaakaan ongelmiin.
Jarno Määttä
Vuokrasin auton Helsingissä käydessäni. Varaaminen oli nopeaa ja vaivatonta, ja Hertzin henkilökunta oli avulias ja ystävällinen.
Mari Myller

Miksi vuokrata meiltä

Taatut alhaiset hinnat

Rajoittamattomat kilometrit

Sisältää vakuutuksen ja verot

24 tunnin asiakaspalvelu

Ei luottokorttimaksuja

Ei kätkettyjä kustannuksia

Autonvuokraus Maarianhamina

Halpavuokraauto.fi vertailee useiden autonvuokrausyritysten tarjoamia vuokrahintoja ja löytää parhaan autonvuokraushinnan. Kaikki vuokra-autot Maarianhamina sisältävät tarpeellisen vakuutussuojan ja rajattomat kilometrit.

Maarianhamina miniopas

Autovuokraamo Maarianhamina
Autonvuokraus Maarianhamina

Kesäinen Ahvenanmaan matkailukaupunki Maarianhamina on mitä loistavin kohde autolomalle. Maarianhaminaan pääsee päivittäin niin lentäen kuin laivallakin joko Helsingistä tai Turusta. Saaristoon suuntaavalle matkalla kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, jolloin voi tutustua myös kauniin saaren muihin osiin ja ajaa vaikkapa sen rantaa pitkien nauttien merimaisemista. Auton voi vuokrata jo etukäteen ja se toimitetaan usein ilmaiseksi vuokraajan haluamaan paikkaan – kuten lentokentälle tai hotellille. Lentoasemalla ja laivaterminaalissa on myös useita autovuokraamoita, joten autolla on helppo lähteä tien päälle heti saarelle saapuessa.

Opas Maarianhaminaan

Maarianhamina on Ahvenanmaan saariryhmän ainoa kaupunki, joka muodostuu 27 kaupunginosasta ja kahdeksasta kylästä. Kaupungissa asuu vajaat 12 000 ihmistä eli lähes puolet Ahvenanmaan kaikista asukkaista. Suomen ja Ruotsin välissä sijaitseva Ahvenanmaan saariryhmä on kesäisin suosittu ja kaunis matkailukohde, jossa vierailee noin 1,5 miljoonaa matkailijaa vuosittain. Kaupunki sijaitsee melko kapealla niemellä, jonka molemmilla puolilla on satama. Maarianhaminan kaupungin vieressä sijaitsevat myös pienemmät paikkakunnat Lemland ja Jomala. Lemlandissa asuu ainoastaan reilut 2 000 ihmistä, mutta Jomalassa on sen sijaan hieman enemmän asukkaita: asukkaita on reilut 5 000. Näissä pienissäkin kylissä riittää kauniita nähtävyyksiä itse kaupungin lisäksi, ja niihin on helppo tutustua vuokra-autolla.

Maarianhamina on pääsääntöisesti ruotsinkielinen, ja yli 83 prosenttia sen asukkaista puhuukin äidinkielinään ruotsia. Suomenkielisiä kaupungissa on vain vajaat kuusi prosenttia asukkaista. Kaupunkiin matkaavan kannattaa siis varautua käyttämään kaupungissa joko ruotsin tai englannin kieltä, sillä suomen kielellä siellä ei välttämättä pärjää hyvin, vaikka Ahvenanmaa Suomen maakunta onkin. Kaupungissa on lähes 27 kaupunginosaa ja siihen kuuluu myös kahdeksan kylää, vaikka kyseessä on asukasluvultaan hyvin pieni kaupunki. Keskustassa sijaitsee pienellä säteellä runsaasti erilaisia palveluita, mutta kaupungin kyliin ja eri osiin on kätevää tutustua vuokra-autoa käyttäen. Esimerkiksi monet kauniit historialliset kohteet sijaitsevat kauempana keskustasta. Mitä nähtävyyksiä kaupungista sitten löytää?

  • Keskustan lähistöllä sijaitsee kaunis ja historiallinen merikortteli
  • Suomen parhaaksi museoksikin valittu Merenkulkumuseo sopii perheille
  • Pääkatu Torggatan on idyllinen ihania liikkeitä vilisevä ostoskatu, joka päättyy torille
  • Kaunis Lemströmin kanava on punaisin graniittikivin kivetty kääntösillallinen kanava
  • Korrvikin kalasatama on paras paikka katsella laivojen kokoontumista
  • Mariegatanin ja Södragatanin varrella voi ihailla romanttisia pitsihuviloita

Pienen kaupungin etuna on se, että sen kauniit nähtävyydet ja elämykset on helppo kokea jo yhden viikonlopun aikana. Merimaisemat ovat vahvasti läsnä tässä idyllisessä pikkukaupungissa. Kaupungin nähtävyystarjonnassa on otettu vahvasti myös lapset huomioon, joten Maarianhamina on loistava matkakohde myös perheen pienimmille. Esimerkiksi merenkulkumuseossa on nähtävää ja koettavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Lapset pääsevät museoesineiden katselun lomassa esimerkiksi leikkimään ja kiipeilemään laivahenkisissä puitteissa. Kävelymatkan päässä keskustasta on myös leikkipuisto lapsille – jossa on myöskin laivahenkisiä leikkitelineitä. Kaikki muutkin keskustan palvelut ja nähtävyydet ovat niin lähellä toisiaan, että ne voi helposti kiertää kävellen myös perheen lasten kanssa.

Maarianhaminassa nähdään myös erilaisia ajankohtaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Ahvenanmaan sadonkorjuujuhla. Syksyn sadonkorjuujuhlat on paikallisen ruokakulttuurin sydän ja siksi kokemisen arvoinen tapahtuma turisteille. Sadonkorjuujuhlat on ikimuistoinen elämys, jossa yhdistyvät maanviljely, ruoantuotanto ja paikallinen käsityö- ja ruokakulttuuri. Tuolloin maatilat avaavat ovensa, ja kauden raaka-aineista valmistetaan maittavia ruokia ja juomia. Monilla tiloilla otetaan erityisesti lapset huomioon, ja he voivatkin esimerkiksi rapsutella elämiä, ajaa traktorilla tai leikkiä heinäpaaleista tehdyssä labyrintissä. Sadonkorjuujuhlaravintolat ovat myös lupautuneet noudattamaan ahvenanmaalaista keittiökäytäntöjä ja käyttämään kauden raaka-aineita. Sadonkorjuujuhliin kuuluu myös eri paikoissa järjestettäviä pieniä ohjelmanumeroita sekä illan hämärtyessä soitettavaa live-musiikkia.

Tee tutkimusmatka vuokra-autollasi

Auton vuokrattuaan ei kannata jäädä pelkästään Maarianhaminaan, vaan lähteä tutkimaan myös saariston muita historiallisia, kauniita tai mielenkiintoisia kohteita. Ahvenanmaan rengastie on esimerkiksi loistava matkareitti vuokra-autolla ajettavakasi, sillä tien varrella on runsaasti nähtävää ja koettavaa, sekä myös kahviloita ja ravintoloita ruokailua ja tauon pitämistä varten. Rengastie kulkee Ahvenanmaan pääsaaren läpi ja se jatkuu edelleen itään päin – osittain kaakkoissaariston ja osittain koillissaariston halki. Rengastiellä on useampiakin eri vaihtoehtoa reitiksi, mutta kaikki niistä kulkevat mutkittelevia ja kauniita saaristoteitä pitkin. Reitit kulkevat siltojen ja saarten yli, ja teidän päättyessä matkaa voi jatkaa lauttayhteyden avulla.

Lossin kiinnityspaikka Prästössä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, on hyvä valinta pysähdyspaikaksi, sillä aivan vieressä sijaitsee historiallinen Bomarsundin linnoitusalueen rauniot. Alueen päälinna oli Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus, mutta siitä on jäljellä enää joitakin graniittisia muurinpätkiä. Raunioina on myös neljä linnantornia. Alueen vanhassa luotsituvassa toimii kesäisin Bomarsundin museo, jossa on esillä alueen kuvia ja esineitä. Aivan raunioalueen vieressä on myös kesäisin auki oleva kahvila ja ravintola, joissa voi pitää ruokatauon automatkan ja nähtävyyksien katselun lomassa. Bomarsundin linnoitusalueen rauniot ovat nykyään matkailukohde ja muinaismuistoalue, jonka pinta-ala on peräti 870 hehtaaria. Linnoituksen rauniot kuuluvat tänä päivänä Ahvenanmaan merkillisimpiin muinaismuistoihin.

Melkeinpä raunioalueen vieressä – ainoastaan noin kymmenen kilometrin päässä – sijaitsee Ruotsin vallasta muistuttava Kastelholman linna, joka oli Ahvenanmaan hallintokeskus 1400-luvun alusta vuoteen 1634 asti. Linna on mielenkiintoinen kohde koko perheelle. Linna on kuitenkin kärsinyt aikojen kuluessa ja sitä on kunnostettu ja lisärakennettu. Linnan rauniot koostuvat nykyään kahdesta osasta; eteisrakennuksesta ja kehämuurin ympäröimästä korkeammasta päärakennuksesta. Alun perin 1300-luvun lopulla Kastelholman rakennus oli tyypillinen linna, johon kuului torni, asuinrakennuksia ja kehämuuri.

Kastelholman linnan kieppeillä sijaitsee myös kuuluisan kokin Michael Björklundin Smakbyn-ravintola ja Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo. Matkan varrella kannattaa pysähtyä lisäksi linnasta vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä sijaitsevassa maaseudun suurimmassa kylässä Godbyssä, tutustumassa sen pohjoispuolella sijaitsevaan korkeaan näkötorniin ja kesäkahvilaan sekä edempänä matkalla Jomalan kunnassa sijaitsevaan Jomalan kirkkoon. Tämän kirkon katsotaan olevan yksi Suomen vanhimmista kivikirkoista. Nämä nähtävyydet ovat rengastien Manner-Ahvenanmaalla kulkevan reitin varrella. Rengastiellä on valittavissa muitakin reittejä kulkevia ajoreittejä, joiden kunkin varrella on aivan omat nähtävyytensä. Pienellä Ahvenanmaalla on melko lyhyet etäisyydet sen joka kolkkaan, joten saaristoon ehtii tutustua kattavasti lyhyenkin loman aikana.

Lentoasema

Maarianhaminaan pääsee matkustamaan hyvin Suomesta käsin myös lentäen, ja siellä sijaitseekin rauhallinen, mutta hyvin toimiva lentoasema. Lentokenttä sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta Jomalan kunnassa. Ahvenanmaa ei itsessäänkään ole suuri paikka, joten saatat varmasti arvata, että myös sen lentoasema on melko pieni, eikä liikennettä ole niin paljon kuin monilla suuremmilla kentillä. Esimerkiksi vuonna 2016 Maarianhaminan lentoaseman kautta kulki vain vajaat 60 tuhatta matkustajaa kun taas esimerkiksi Suomen suurimman aseman kautta kulkee lähes 21 miljoonaa vuodessa.

Pieni lentoasema on kuitenkin monesti mukavampi paikka matkustajille kuin suuri ja kaoottinen asema. Paikan pienuuden vuoksi suunnistaminen asemalla on vaivatonta ja säästää usein sekä matkustajien aikaa että hermoja. Lentoasemalla toimii useampikin autovuokraamo, mutta osa niistä on auki vain ennakkovarauksella. Aukioloajat on siis syytä selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa. Aseman edustalla on yleensä myös takseja, mikäli autoa ei halua vuokrata lentoasemalta käsin. Taksin voi halutessaan tilata etukäteen soittamalla lentoaseman aulan maksuttomasta taksipuhelimesta.

Maarianhaminan lentoasemalla toimii Autovuokraamo Hertz, jolta voi vuokrata niin henkilöautoja kuin esimerkiksi pakettiautoja ja minibussejakin. Auton voi vuokrata helposti etukäteen online-palvelun kautta ja noutaa saapuessaan lentokentältä. Hertzin suomenkielisen sivuston kautta on helppo vertailla autoja ja tehdä varaus. Lentoasemalla toimii lisäksi yli 60 vuoden kokemuksen omaava Autovuokraamo Europcar, jonka autoja voi myös varata etukäteen netissä. Autovuokraamossa voi maksaa kätevästi Finnair Plus -pisteillä, sillä vuokraamo on Finnairin yhteistyökumppani.

Liikenne

Maarianhaminassa ja muuallakin Ahvenanmaalla ajaminen ei kauheasti poikkea Manner-Suomessa ajamisesta. Teistä noin 577 kilometriä on päällystettyä. Maarianhaminan kaupungissakaan ajaminen ei tuota ongelmia tottuneelle kuskille, sillä kyseessä on hyvin pieni kaupunki, eikä suuria ruuhkia tarvitse siksi pelätä. Ajamisessa on kuitenkin joitakin poikkeuksia Manner-Suomessa ajamiseen verrattuna. Esimerkiksi yleisnopeusrajoitukset ovat Manner-Suomea pienemmät, mikä on tärkeää muistaa. Yleisrajoitus Ahvenanmaalla on 70 kilometriä tunnissa. Taajamassa se taas on 30 kilometriä tunnissa.

Pienenä paikkana Ahvenanmaalla on hyvin vaivatonta ajaa vuokra-autolla itse. Aivan Maarianhaminan keskustan pohjoispuolella on liikenneympyrä, josta on helppo suunnata eri suuntiin saaristossa. Liikenneympyrästä lähtee kolme Ahvenanmaan päätietä. Päätiet ovat päätie 1, joka kulkee Hammarlandin kautta Eckeröhön, päätie 2 Finströmin Godbyhyn kautta Sundin Prästöhön sekä päätie 3, joka kulkee Lumparlandin Långnäsiin. Paikkaa tuntemattoman ja etenkin pidemmälle saaristoon suuntaavan kannattaa ehdottomasti vuokrata navigaattori yhdessä auton vuokrauksen kanssa. Navigaattori on yleensä sekä hyödyllinen että mukava, sillä se säästää aikaa suunnistamiselta sekä osoitteiden ja karttojen lukemiselta tärkeimmille asioille – eli nähtävyyksien katselemisella ja matkasta nauttimiselle!

Saaristosta johtuen autoilijoita vastaan voi tulla myös siltoja, lauttareittejä sekä korkeusrajoitettu tunneli. Tämä tunneli on Färjsundin tunneli valtatiellä 2 ja sen läpi saavat ajaa ajoneuvot, joiden korkeus on enintään 4,2 metriä. Valtatiellä 3 ajavien kannattaa huomioida myös Lemströmin kanavan ylittävä silta, sillä se saattaa aiheuttaa katkoja liikenteelle. Saaristossa on myös useita painorajoitettuja siltoja, joten suuria autoja kuljettavien kannattaa selvittää oman reittinsä siltarajoitukset. Kannattaa muistaa myös, että Ålandstrafikenin saaristolautalla matkustamisesta autolla peritään reitin ja ajoneuvon tyypin mukainen maksu. Lautoille voi varata ja ostaa lippuja etukäteen netin kautta, ja etenkin kesäisin varaukset onkin syytä tehdä etukäteen.